Certificatul Energetic si clasele energetice ale apartamentelor

Certificatul Energetic si clasele energetice ale apartamentelor

Din 2013, detinerea unui certificat energetic a devenit obligatorie la orice contract/procedura, ce implica un imobil. Fie ca este vorba de vanzarea sau inchirierea unei cladiri, fie ca se face un credit sau se mosteneste un apartament, certificatul energetic aferent acestuia trebuie solicitat la o firma specializata de auditori energetici.

Certificatul energetic este un act ce incadreaza consumul energetic estimativ al apartamentului, in una din cele 6 clase energetice, incepand cu clasa superioara A, unde consumul este cel mai scazut, pana la clasa inferioara G, unde consumul este cel mai ridicat.

Elementele majore care influenteaza clasele energetice sunt natura si grosimea materialelor din care sunt facute fatadele si terasele blocurilor (anvelopanta), tipul si suprafata zonelor vitrate, sistemul de incalzire, orientarea cardinala, si suprafetele exterioare aferente apartamentelor.

In general, apartamentele din blocurile reabilitate se incadreaza in marea lor majoritate in clasa energetica A, avand un consum de energetic estimat mic, de pana la 125 de kWh/m2/an.

In clasele B si C se incadreaza apartamentele care nu sunt in blocuri reabilitate dar care dispun totusi de un sistem de incalzire centralizat sau de o centrala termica de apartament sau de bloc (cazan la subsol). Din categoria acestor apartamente, in mod preponderent, cele de la ultimul etaj sau cele de capat de bloc  se incadreaza in clasa C, deoarece acestea au suprafata de contact cu exteriorul mai mare, realizandu-se un transfer termic suplimentar fata de cel al apartamentelor de mijloc. La cele de la ultimul etaj, contactul cu exteriorul se face si prin intermediul teraselor, iar la cele de capat de bloc si prin peretii laterali ai blocului.

Daca sitemul de incalzire se bazeza pe sobe (cu compusibil gazos sau de alta natura) atunci clasa energetica a apartamentului poate fi D, E  sau chiar G.

Un element important de mentionat este acela ca bancile acorda credite pentru apartamente prin programul „prima casa” doar daca un certificatul energetic aferent apartamentului incadreaza consumul energetic intr-una din clasele energetice A, B sau C.

Pretul unui certificat energetic este foarte accesibil si acesta se poate elabora rapid, in mai putin de 24 de ore de la data obtinerii informatiilor necesare legate de starea apartamentului.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează