Cat costa constructia unei case?

Cu totii cunoastem realitatile pietei de constructii: este plin de echipe si firme neserioase care fie executa prost ( pereti strambi, fundatii prost turnate, izolatii montate gresit, acoperisuri montate gresit, instalatii care vor necesita inlocuirea lor in mai putin de un an, finisaje executate in bataie de joc, etc), fie folosesc materiale de o calitate indoielnica ( beton venit cu cifa in care este mai multa apa decat trebuie, fier beton de provenienta exotica, termo-hidroizolatii de proasta calitate). Nu mai vreau sa mentionez de preturile date fara nici un deviz sau de ofertele in excel sau word facute in graba.

Toate aceste “oferte” au intotdeauna costuri ascunse : cantitati de materiale subevaluate sau supraevaluate, etape de executie omise ce nu au fost incluse intentionat in oferta care trebuie realizate: glafuri, balustrade, izolatia cabinelor de dus si multe altele. Cele de mai sus se regasesc in ofertele cu preturi extreme de mici: pentru case la rosu din beton si caramida, sistem cadre, ofertele sunt de aproximativ 100-130 de euro/mp, iar pentru case la cheie preturile se incadreaza intre 200-300 de euro/mp.

Din dorinta de a ne construi casa mult visata suntem atrasi de aceste preturi si nu ne punem urmatoarea intrebare: cum s-a ajuns oare la aceasta suma?  S-a tinut cont de toate etapele de executie? S-au luat in calcul toate cantitatile de materiale? Intotdeauna pretul final, atat pentru constructia casei la rosu, cat si pentru finisarea la cheie se va stabili in baza unui deviz de executie.

Constructia casei in regie proprie cu diverse echipe sau contract cu o firma de executie?  

Constructia casei in regie proprie cu diverse echipe

Executia in regie proprie cu diverse echipe va costa intotdeauna mai putin decat o firma. Nu se mai platesc impozite, tva si multe altele. Exista sansa sa gasesti si oamenii potriviti, seriosi si responsabili si in final sa-ti contruiesti casa la un prêt mai mic. Daca toate acestea se respecta merita sa-ti contruiesti casa in regie proprie. Dar ce se intampla daca echipa nu respecta cele promise initial? Mare atentie la faptul ca muncitorii nu poarta nici o responsabilitate legala asupra lucrarii. Oferta de pret primita este data fara nici un fel de deviz la baza, nu sunt ingineri deci implicit nu inteleg proiectul in totalitate, nu pot fi trasi la raspundere din punct de vedere legal ci doar moral. In cazul in care unul din membrii echipei pateste ceva este compromisa toata lucrarea, lucreaza in graba ca sa termine lucrarea cat mai repede si in marea majoritate a cazurilor lucreaza la mai multe proiecte simultan. Am intalnit cateva cazuri in care materialele au facut picioare si catre santierul vecin. Echipamentele folosite in cele mai multe cazuri sunt neadecvate astfel incat sa se asigure o turnare corecta cum sunt vibratoarele pentru beton, compactoarele, cofrajele de calitate,etc.  Mai presus de toate acestea pot renunta oricand si pleca lasand lucrarea neterminata.  Daca nu achizitionati dumneavoastra materialele aveti mare atentie sa cereti certificate de conformitate pe care le veti adauga la cartea constructiei.

Constructia casei cu o firma de executie

In cazul in care optati pentru a lucra cu o firma de executie, aceasta varianta are intotdeauna la baza un contract, in felul acesta cineva are responsabilitatea constructiei. In marea majoritate a cazurilor firmele detin personal calificat si echipamente profesionale. Seful de santier este un inginer constructor, cu experienta, ce supravegheaza in permanenta muncitorii angajati ai firmei. Se folosesc materiale insotite de certificate de confrmitate si la final se elibereaza cartea constructiei. Legal ele poarta intreaga responsabilitate si ofera garantie conform legislatiei in vigoare. Si in acet caz sunt cateva aspecte de care trebuie sa tineti cont. Oferta de executie trebuie sa fie cat mai detaliata astfel incat sa includa absolute toate etapele constructiei, astfel veti elimina din start situatiile in care constructorul va spune ca a intrat mai mult material sau a durat mai mult, drept urmare va costa mai mult decat intelegerea initiala. Cereti un grafic de executie pe care sa-l atasati ca anexa la contract. In acest caz orice intarziere devine responsabilitatea firmei. Pe baza acestui grafic veti stabili si transele de plata.  Cereti un deviz de executie pe care de asemenea il veti anexa la contract. Prin acest deviz firma isi asuma responsabilitatea ofertei de executie.  In felul acesta va veti asigura ca nu exista preturi ascunse si nu veti plati mai mult decat intelegerea initiala.  

ATENTIE!!!   

 • Stabiliti transe de plata din aproape in aproape pe parcursul lucrarilor.
 • Nu platiti in avans mai mult de 10% din valoarea lucrarilor.
 • Mare atentie la ce semnati! Contractul trebuie citit in detaliu, iar daca aveti nelamuriri nu ezitati sa cereti date suplimentare.
 • Angajati un diriginte de santier sau un inginer consultant independent de firma care executa lucrarile. Sunt firme care ofera si serviciile de dirigentie de santier. Tineti cont ca dirigintele de santier apara interesele beneficiarului si daca acesta este angajatul constructorului va mai putea apara interesele dumneavoastra corect?   

Constructia casei la rosu include:  

 • sapatura
 • subsol daca este cazul
 • fundatii
 • eventuale terase
 • turnare stalpi
 • grinzi si placi pentru fiecare nivel in parte
 • scari interioare si exterioare
 • compartimentari si inchideri din zidarie
 • sarpanta structura acoperisului
 • invelitoare acoperis.

Constructia casei la cheie:

Casa la cheie este complet finisata si trebuie doar mobilata ca sa va mutati in ea. Astfel fata de cea la rosu include:

 • executia instalatiilor inclusive obiecte sanitare
 • radiatoare
 • corpuri de iluminat
 • intrerupatoare
 • prize
 • centrala termica
 • executia finisajelor ce includ termosistem, tencuieli, lavabile, gresie, faianta, parchet, tamplarii, tapet.

Acestea sunt sfaturile de care trebuie sa tineti cont cand doriti sa aflati costul constructiei casei voastre, urmandu-le veti scapa de o gramada de batai de cap si veti avea control total asupra situatiei. Spor la construit!


 

Profil autor: Nour Invest SRL

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează