Arhitectura si arhitectul

Arhitectura nu poate fi comparata cu natura inconjuratoare decat prin aceea ca este un organism artificial implantat intr-un mediu natural cu care trebuie sa se armonizeze atat functional cat si estetic.

Arhitectura forma cea mai cuprinzatoare de organizare a spatiului, urmarind rezolvarea echilibrata, armonioasa, a functiunilor complexe, multilaterale. Arta se stie este un fenomen constient, arhitectura, pe langa aceasta calitate mai este cognitiva si ontologica. Pana la sfarsitul secolului trecut arhitectura era considerata "o decoratie a structurii" (John Ruskin), iar in secolul nostru Frank Lloyd Wright redefineste arhitectura prin stilul sau de integrare armonioasa a structurilor in natura, fiind exponentul cel mai de seama al arhitecturii organice.

 

Arhitectul

Este o persoana care se ocupa de proiectarea, design-ul si controlul calitatii unei cladiri.

Cuvantul „arhitect” provine din latinescul „architectus”, care deriva din grecescul arkhitekton ( arkhi= sef + tekton = constructor).

In sens larg, arhitectul este persoana care traduce nevoile omului in realitate, prin constructie.

Arhitectul trebuie sa cunoasca neaparat legile de constructie pe care trebuie sa le aplice si sa se conformeze. Un anume grad de cunoastere este necesar pentru a nu omite necesitati elementare si sa nu se creeze ambiguitate, confuzie. Arhitectii trebuie sa inteleaga diferitele solutii propuse de constructor sau de beneficiar astfel incat sa aleaga cea mai buna cale de a realiza cladirea.

Arhitectul este omul de legatura dintre beneficiar, constructor, ofertantii de tehnologii si materiale, si diversi specialisti care sunt implicati in realizarea unei constructii. Dintre acesti specialisti se pot enumera inginerul de rezistenta, inginerul de instalatii sanitare si termice, inginerul de instalatii electrice, inginerul HVAC, inginerul topometrist, inginerul geodez. Arhitectul dincolo de latura creativa si imaginativa trebuie sa tina sub control si sa administreze toate detaliile fara insa a le cunoaste in mod obligatoriu.

Arhitectul trebuie sa fie un bun manager.

Si alte persoane sunt implicate intr-o mai mica masura in proiectarea si constructia unei cladiri, acestia sunt urbanistii.

Arhitectul proiecteaza sau ia decizii care influenteaza siguranta unei constructii. Arhitectul este obligat sa aiba un titlu universitar si o perioada de stagiatura pentru a obtine licenta de libera practica a acestei meserii. Conditiile necesare pentru a putea practica arhitectura difera de la o tara la alta.

Cel mai important premiul pe care il poate primi un arhitect in viata este Premiul Pritzker, fiind echivalentul Premiului Nobel in arhitectura. Alte distinctii pentru excelenta in arhitectura sunt oferite de diferite asociatii profesionale, precum American Institue of Architects and Royal Institue of British Architects. Alte premii prestigioase sunt: Alvar Aalto Medal (Finlanda) si premiul Carlsberg Architecture Prize in (Danemarca). Visul fiecarui arhitect este cel de a face o casa foarte utila chiar daca dorinta beneficiarului este o casa foarte mare. Pentru a deveni arhitect trebuie sa ai rabdare in primul rand.

Exista arhitecti care nu construiesc, dar isi limiteaza activitatea la proiecte academice care servesc la aprofundarea studiului arhitecturii. De curand, arhitecti s-au specializat in designul comercial, industrial, inovator sau in facilitati rezidentiale.

 

Arhitectul peisagist

Este o persoana implicata in planificare, design si cateodata privire in ansamblu la unui peisaj exterior sau a unui spatiu. Practica lor profesionala este cunoscuta sub denumirea de Arhitectura Peisagera.

Termenul de arhitect peisagist cateodata este confundat cu gradinar, designer, arhitect, topograf, inginer, probabil datorita faptului ca aceasta este o profesie relativ noua. Arhitectura peisajului nu a fost recunoscuta in tarile dezvoltate ca fiind o profesie distincta pana la inceputul secolului XX. In ciuda eforturilor arhitectilor peisagisti, inca nu este neobisnuit ca un arhitect de cladiri sa primeasca bani pentru realizarea serviciilor de arhitectura peisagera.

Termenul de arhitect peisagist are diferite semnificatii in functie de locatie; totusi, in general acest titlu este protejat si pentru a practica arhitectura peisagera este necesara licenta sau inregistrarea. Aceasta variaza de la o locatie la alta, spre exemplu in S.U.A. se ofera "acte pentru practicare" iar altii ofera "acte de titlu". Fiecare se refera la limitarea dintre persoanele care sunt si cele care nu sunt licentiate.

 

Arhitectura peisagera

Este arta de a planifica, a proiecta, a mentine, a persevera si a reabilita spatiul verde si designul constructiilor realizate de om. Scopul profesiei include designul arhitectural, planificarea sitului, dezvoltarea spatiului din jurul casei, protectia mediului, planificare urbana (P.U.G.-plan urbanustic general), design urban, planificarea parcurilor si a spatiilor de recreere, planificare regionala, spatii urbane si conservare istorica. Un practician in domeniul arhitecturii peisajului se numeste arhitect peisagist.

Istoria arhitecturii peisagere este in stransa legatura cu istoria gradinaritului, dar nu sunt la fel de vaste. Ambele arte sunt preocupate de compozitia plantarii, forma spatiului, apa, pavaj si alte structuri, dar designul gradinilor se ocupa in mod special cu spatii inchise, private(parc, gradina etc) -designul arhitectural se ocupa cu spatii inchise, dar de asemenea se ocupa cu spatii deschise, care sunt deschise publicului(scuar, parc rural, sisteme de parcuri, spatii verzi etc).

Romanii au preluat arhitectura peisajului pe o scară extensivă, și Marcus Vitruvius Pollio a scris multe despre acest subiect. Vitruvius este autorul celebrului tratat de arhitectură „De architectura”. Lucrarea conține zece volume:

 1. Volumul 1: Organizare urbană

 2. Vol.2: Materiale de construcție

 3. Vol3: Temple și ordine arhitecturale

 4. Vol.4: Continuare

 5. Vol.5:Construcții civile

 6. Vol.6: Arhitectură domestică

 7. Vol.7: Ornamente și decorații

 8. Vol.8: Alimentarea cu apă

 9. Vol.9: Științele care influențeaza arhitectura (geometrie, astronomie)

 10. Vol.10.: Utilizarea și conducerea mașinilor

 

De architectura

Este un tratat al arhitecturii grecești și romane, dedicată împăratului Augustus. Reprezintă una din puținele lucrări majore ale arhitecturii antice care a supraviețuit până în zilele noastre.

Ca să ne dăm seama de valoarea acesteia, să menționăm câteva concepte și teorii care apar aici:

 • Un edificiu trebuie să aibă trei calități: firmitas, utilitas, venustas, adică durabilitate, utilitate, estetică.

 • Arhitectura este o imitație a naturii. Așa cum păsările și albinele își construiesc spațiul locuibil, astfel și oamenii trebuie să folosească elemente naturale și mai ales edificiile arhitectonice să se integreze mediului, peisajului înconjurător, concept de o puternică actualitate.

 • Ordinele arhitecturale inventate de greci: doric, ionic, corintic, arată că aceștia erau înzestrați cu un puternic simț al proporțiilor. Punctul culminant îl constituie înțelegerea proporțiilor corpului uman. Ulterior, Leonardo da Vinci avea să reprezinte grafic, cu specifica sa măiestrie, omul vitruvian, Un trup uman înscris în cerc și pătrat

La fel ca și în celelalte arte, grădinăritul a fost "reînviat" în perioada Renascentistă, cu extraordinarele exemple, inclusiv spațiile pentru recreere de la Villa d'Este, Tivoli. Grădinile renascentiste s-au dezvoltat în cel de-al 16-lea și cel de-al 17-lea secol, ajungând la superlativul grandorii, în lucrările lui André le Nôtre la Vaux-le-Vicomte și Versailles.

În secolul al 18-lea, Anglia a devenit punctul culminant în noul stil al Arhitecturii Peisagere. Personalități ca William Kent, Humphry Repton, și mai cu seamă faimosul Lancelot 'Capability' Brown au remodelat marile parcuri din Anglia, pentru a semăna cu versiune curată și ordonată a naturii. Multe din aceste parcuri, au rămas până în zilele noastre. Termenul de "Arhitectură Peisageră" a fost folosit pentru prima dată de către Scotsman Gilbert Laing Meason, în titlul cărții sale "Arhitectura Peisageră a Marilor Pictori ai Italiei"(Londra, 1828). Aceasta cuprindea tipurile de arhitectură regăsite în picurile peisajelor. Termenul de "Arhitectură Peisageră" a fost preluat de către JC Loudon și AJ Downing.

De-a lungul secolului al XIX-lea, planificarea urbană a devenit tot mai importantă, și era combinația dintre planificarea modernă și tradiționalul grădinărit, ceea ce a dat Ahitecturii Peisagere concentrarea unică. În cea de-a doua parte a secolului, Frederick Law Olmsted, a completat o serie de parcuri, care continuă să fie o mare influență asupra practicanților Arhitecturii peisagere din zilele noastre. Printre acestea se numără Central Park din New York, Prospect Park din Brooklyn, și sistemul de parcuri numite Emerald Necklace din Boston.

Arhitectura peisageră, continuă să se dezvolte ca disciplină estetică, și a răspuns multor mișcări de estetică și de arhitetură de-a lungul secolului al XX-lea. Azi, continuă inovația, pentru a oferi soluții estetice competitive pentru spațiile verzi de-a lungul drumurilor in parcuri și grădini.

Ian McHarg este considerat o influență importantă în arhitectura peisageră modernă și în planificarea particulară. Cu ajutorul cărții "Design with Nature", a realizat un sistem de analiză a fiecărei porțiuni dintr-un sit, pentru înțelegerea compilată a atributelor calitative a spațiului. Acest sistem a devenit fundația GIS-ului(Geographic Information Systems).

Arhitectura peisagistică eficientă din punct de vedere energetic este genul de arhitectură peisagistică destinat pentru conservarea energiei. Există o diferențiere între energia materialelor pentru realizarea peisajului, și energia consumată prin întreținerea și operațiile peisajului.

 


 ***Materialul de fata reprezinta o prelucrare si formatare neoficiala a prevederilor oficiale, avand la baza texte publice preluate de la: Monitorul Oficial al Romaniei***

Cuprinde toate modificările aduse actului oficial, inclusiv cele prevăzute în O.G. Nr. 9/23.01.2013 publicată în M.Of. Nr. 57/25.01.2013

Profil autor: Radu Ionascu

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează